Opnieuw minder huishoudelijk restafval
.Drenthe is op weg naar een circulaire economie. In een circulaire economie gaan grondstoffen, materialen en producten niet langer verloren maar worden ze steeds opnieuw gebruikt.
Landelijke ambities
In het programma Nederland circulair in 2050 beschrijft de rijksoverheid de ambitie om in 2050 geen grondstoffen meer te verspillen, minder afhankelijk te zijn van de import van schaarse grondstoffen en bij te dragen aan een schoner milieu. De tussendoelstelling is om in 2030 al vijftig procent minder primaire grondstoffen te gebruiken. Denk ook aan mineralen, fossiele brandstoffen en metalen.
Manifest
Drenthe Van Afval Naar Grondstoffen
In het manifest Drenthe Van Afval Naar Grondstof spreken de Drentse gemeenten en Area de intentie uit om intensief met elkaar samen te werken in het verminderen van de hoeveelheid restafval en het scheiden van herbruikbare grondstoffen zoals gft, pmd, oud papier en karton, luiers, glas en textiel.
Communicatie
Een van de resultaten van het manifest is de gezamenlijke communicatiecampagne Drenthe geeft door. In eerste instantie was de campagne gericht op het uitleggen van het waarom van afval scheiden. Inmiddels ligt de nadruk op het uitleggen van het hoe: hoe kun je als inwoner en huishouden nog meer afval scheiden?
Minder huishoudelijk restafval
In de gemeenten Coevorden, Emmen en Hoogeveen werd in 2022 opnieuw minder huishoudelijk restafval ingezameld. Een goede prestatie dus! Vooral in Emmen is als gevolg van de invoering van diftar een positieve trendbreuk te zien. Voor alle gemeenten geldt dat verwacht mag worden dat de doorgevoerde veranderingen in het afvalbeleid op den duur tot meer gescheiden grondstoffen en minder restafval zullen leiden.