Afspraken in EU over wegwerpplastic vanaf 2021
21 december 2018
Plastic rietjes, bestek, bordjes, roerstaafjes, wattenstaafjes, deksels en ballonstokjes zijn plastic producten die het meest als zwerfvuil terecht komen op stranden en in zee. En dus mogen ze vanaf 2021 niet meer gebruikt worden. Dat heeft de Europese Commissie in december 2018 besloten. Ook drank- en voedselverpakkingen van piepschuim en zakjes van dun plastic mogen vanaf 2021 niet meer worden gebruikt.
In december 2018 heeft de Europese Commissie alle afspraken over wegwerpplastic vastgesteld in een nieuwe richtlijn, die vanaf 2021 van kracht is.
De afspraken houden kort samengevat in:
- Vanaf 2021 geldt een Europees verbod op plastic producten waarvoor alternatieve materialen beschikbaar zijn en die betaalbaar zijn.
- Europese landen moeten maatregelen nemen om het gebruik van plastic voedsel- en drankverpakkingen terug te dringen.
- Producenten betalen vanaf 2021 een heffing voor de opruimkosten van hun zwerfafval. Ook producenten van sigarettenfilters, ballonnen en snoepwinkels moeten meebetalen.
- Lidstaten moeten 90 procent van alle plastic drankflessen voor eenmalig gebruik gescheiden inzamelen vanaf 2029.
- Alle nieuwe plastic flessen moeten vanaf 2025 uit minstens 30 procent gerecycled materiaal bestaan.
- Het gebruik van wegwerpbekers en fastfoodverpakkingen moet worden teruggedrongen.
- Verpakkingen van producten als vochtige doekjes en ballonnen moeten een duidelijke aanwijzing krijgen over de manier waarop ze bij het afval kunnen worden gedaan.
- Doppen mogen niet langer los van flesen komen.
- Lidstaten moeten het bewustzijn bij consumenten vergroten over de negatieve gevolgen van zwerfvuil en de mogelijkheden van hergebruik.